Η Combatt συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο επιτυχημένο πρόγραμμα Εκπαίδευσης “ΕΠΑΓΩΓΗ”

Η Combatt συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο επιτυχημένο πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Περιβαλλοντικής Αγωγής για Κυκλική Οικονομία και Μηδενικά Απόβλητα με τίτλο “ΕΠΑΓΩΓΗ”, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται ήδη σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε αρκετούς δήμους της Αττικής, Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας ενώ επεκτείνεται συνεχώς σε νέους δήμους, υπό την αιγίδα του ΕΟΑΝ, μεδιαδικτυακές και δια ζώσης εκπαιδεύσεις.  Η Combatt συμμετέχει για 3η συνεχόμενη χρονιά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΕΠΑΓΩΓΗ» με στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας σε θέματα αρχών κυκλικής οικονομίας & ορθής περιβαλλοντικά διαχείρισης των αποβλήτων μπαταριών οχημάτων και βιομηχανίας.

Στιγμιότυπα από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου, όπου οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν στις αρχές έννοιες της Πρόληψης, Επαναχρησιμοποίησης, Ανακύκλωσης.

Οι ψηφιακές λύσεις της COMBATT συνδέουν την αγορά με τις εξελίξεις του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις μπαταρίες

Δημοσίευση άρθρου στο περιοδικό manufacturing.

«Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας – Η μεγάλη πρόκληση»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της COMBATT , Δρ. Διονύσης Μπουντουβάς, στο πλαίσιο του αφιερώματος με θέμα «Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας – Η μεγάλη πρόκληση» δίνει μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο slpress.gr

Τα ελάχιστα επίπεδα ανάκτησης των υλικών της παλιάς μπαταρίας και η επαναχρησιμοποίησή τους για την κατασκευή νέων προϊόντων, καθορίζονται για πρώτη φορά από τον Νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών.

 

Δρ. Δ. Μπουντουβάς COMBATT: Ανάκτηση υλικών από μπαταρίες

Αφιέρωμα του Autospecialist για την ανακύκλωση μπαταριών

Water&Waste: Η κυκλική οικονομία στο χώρο των μπαταριών

Η κυκλική οικονομία στο χώρο των μπαταριών

 

Το παιχνίδι μας «Βρες τη φράση Κλειδί» ταξιδεύει στην Καβάλα!

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Combatt στην εκδήλωση – γιορτή ανακύκλωσης για παιδιά δημοτικών σχολείων, του Δήμου Καβάλας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31/10, στον Δημοτικό Κήπο Καβάλας, με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 μαθητών. Οι μικροί επισκέπτες ενημερώθηκαν για τα πολύτιμα οφέλη της Κυκλικής οικονομίας, μέσω της εφαρμογής «Βρες τη Φράση Κλειδί» απολαμβάνοντας μια εμπειρία ψυχαγωγίας και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

2ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο πραγματοποιήθηκε 07-10 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, μαθητές δημοτικών σχολείων ενημερώνονται για τη συμβολή της ορθήςδιαχείρισης αποβλήτων συσσωρευτών στην κυκλική οικονομία & τη βιώσιμη ανάπτυξη και “συνεχίζουν το ταξίδι προς τη γνώση” μαζί με την αγαπημένη τσάντα πολλαπλών χρήσεων της Combatt.

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Πρασινίζουμε μια σχολική βιβλιοθήκη

Στην COMBATT τιμήσαμε έμπρακτα την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (05/06) μέσα από την παρουσία μας στην έκθεση Attica Green Expo. Επενδύοντας στο θετικό κοινωνικό πρόσημο αυτής της διεθνούς Ημέρας, προσεγγίσαμε το μαθητικό κοινό της έκθεσης με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Τα παιδιά έριξαν τις «ψήφους» τους σε μια ειδικά σχεδιασμένη κάλπη και ανέδειξαν ένα τυχερό σχολείο, το οποίο θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του με δεκάδες βιβλία σχετικά με την περιβαλλοντική συνείδηση και την ανακύκλωση. Τα μηνύματα των ενεργειών μας «Φρόντισε για το Μέλλον Σήμερα» και «Η Συμβολή σου Μετράει», έδωσαν στους μικρούς μας επισκέπτες θετικές προτροπές και σκέψεις για πράσινες ενέργειες. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής!

Με αυτή τη στοχευμένη πρωτοβουλία της, η COMBATT εμπλουτίζει τη σχολική βιβλιοθήκη και συμβάλει ώστε τα παιδιά να προσεγγίσουν τα κρίσιμα ζητήματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και της διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Η COMBATT στη 2η Attica Green Expo – Η ορθή διαχείριση αποβλήτων συσσωρευτών υποστηρίζει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με το δικό της περίπτερο και στοχευμένες δράσεις, η COMBATT συμμετέχει στο Attica Green Expo, από 24 έως 27 Μαΐου στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Φαλήρου Tae Kwon Do. Πρόκειται για μια έκθεση με βασικό άξονα την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε περιβαλλοντικά θέματα και την ανάδειξη καινοτόμων δράσεων και πρακτικών για την προστασία του πλανήτη μας.
Με την παρουσία της στην Attica Green Expo, η COMBATT σκοπεύει να προσεγγίσει στο περίπτερό της ένα ευρύ κοινό, προκειμένου να το ενημερώσει γύρω από τις πρωτοβουλίες της που ενισχύουν την Κυκλική Οικονομία, μέσω της ορθής διαχείρισης, συλλογής και ανακύκλωσης των αποβλήτων συσσωρευτών.

 

 

“Βρες τη Φράση-Κλειδί”, παρέα με την Combatt! 

Παράλληλα, η COMBATT έχει σχεδιάσει ειδικές δράσεις στο πλαίσιο της Attica Green Expo, με στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας. Μέσα από το ειδικά σχεδιασμένο παιχνίδι “Βρες τη Φράση-Κλειδί” και πολλές ακόμα  εκπλήξεις, τα παιδιά θα διασκεδάσουν, αλλά και θα εξοικειωθούν με έννοιες όπως η Ανακύκλωση Μπαταριών, η Κυκλική Οικονομία και η Εξοικονόμηση Πόρων.

 

 

Επίσης, η COMBATT θα υλοποιήσει μια δράση αφιερωμένη στην προσεχή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ζητώντας από τους μαθητές να αναδείξουν ένα «τυχερό σχολείο», το οποίο θα εμπλουτίσει τη βιβλιοθήκη του με βιβλία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και οικολογικής ευαισθητοποίησης.

Τέλος, τα παιδιά θα ενημερωθούν για τις δράσεις της COMBATT που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προώθηση των αρχών της Κυκλικής Οικονομίας.

 

followgreen 4ος Σχολικός Μαραθώνιος «Πάμε Ανακύκλωση»

 

Πάνω από 13.000 κιλά υλικών συνέλεξαν μαθητές από 17 σχολεία!

Δες εδώ περισσότερα

Video από την εκδήλωση της Combatt στη Verde.Tec

 

EUROBAT- Association of European Automotive and Industrial Battery Manufacturers

Οι μπαταρίες μολύβδου αποτελούν επί του παρόντος τη μόνη τεχνολογία μπαταριών στην αυτοκινητοβιομηχανία που εφαρμόζει την Κυκλική Οικονομία σε δράση.

Διαβάστε περισσότερα:

International Lead Association

Οι μπαταρίες μολύβδου μπορούν να ανακυκλωθούν απεριόριστα χωρίς απώλεια ποιότητας ή απόδοσης.
«Όσον αφορά την ανακύκλωση, ο κόσμος θα έπρεπε να κοιτάζει το παράδειγμα των μπαταριών μολύβδου για έμπνευση».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, ο Wim De Vos, Chief Executive Officer της Campine και μέλος του ILA, εξηγεί γιατί ο μόλυβδος είναι το τέλειο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας.
Διαβάστε περισσότερα: http://bit.ly/2P06a6u

ΕΡΓΟ LIFE PROWhIBIT

ΠΡΟΛΗΨΗ – ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ – ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

To έργο LIFE PROWhIBIT υποστηρίζει έργα στους τομείς της ευαισθητοποίησης, της περιβαλλοντικής κατάρτισης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων, της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία και της επιβολής της, της ανάπτυξης γνώσεων και της συμμετοχής του κοινού και άλλων ενδιαφερόμενων.
Ενισχύει τις προσπάθειες που ήδη γίνονται σε εθνικό επίπεδο για την υποστήριξη και την ενίσχυση, των διαδικασιών καταπολέμησης και πρόληψης του Περιβαλλοντικού Εγκλήματος Αποβλήτων.

Δείτε περισσότερα: https://stopwastecrime.gr/

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, δημοσίευση μελέτης από τoν “International Lead Association”

Ο μόλυβδος μπορεί να ανακυκλωθεί απεριόριστα, χωρίς απώλεια ποιότητας ή απόδοσης.
Και είναι ο βασικός παράγοντας για την ανακύκλωση άλλων μετάλλων και κρίσιμων πρώτων υλών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης, διαβάστε πως ο μόλυβδος ενσωματώνει την Κυκλική οικονομία.
Lead-Matters-Casestudy-Recycling.pdf

CCIFG / Διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα: Προοπτικές και ευκαιρίες υπό το πρίσμα του γαλλικού μοντέλου

Η COMBATT υποστηρίζει και συμμετέχει σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία
του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Δείτε το πρόγραμμα PROGRAMM-GR – e-talk (e-talk.gr)

GreenTech Challenge by ESU NTUA. Η COMBATT για τρίτη χρονιά δίπλα στην σπουδαία αυτή διοργάνωση!

Το όραμα της Combatt είναι να αποτελεί πρότυπο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, παρέχοντας άρτιες υπηρεσίες στους υπόχρεους παραγωγούς και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων σε ό,τι αφορά τους απόβλητους συσσωρευτές οχημάτων και βιομηχανίας.

Για 3η συνεχόμενη φορά, στηρίζει νέους GreenTech Entrepreneurs και συμβάλει ενεργά στο δικό τους όραμα μέσα από το

GreenTech Challenge by ESU NTUA

Παρακολουθήστε live τον τελικό εδώ: https://greentechchallenge.gr/#live-telikos

#Combatt #wastebatteries #isymvolisoumetraei#greentech#BronzeSupporter

Η Combatt υποστηρίζει τις Εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY 2017-18

Με ένα όμορφο και ζωηρό Κοινό, στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι μαθητές και καθηγητές που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα έζησαν από κοντά τη γιορτή των Εκστρατειών ECOMOBILITY και FREE MOBILITY, στη κορύφωσητης φετινής περιόδου.

 

Η Τελετή Απονομής των Βραβείων των εκστρατειών έγινε το Σάββατο 21 Απριλίου, με την παρουσία του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Τσιρώνη, του Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκου και εκπροσώπων Επιστημονικών Ιδρυμάτων, Οργανισμών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Η εργασία που έλαβε από κ. Κύρκο το κορυφαίο βραβείο της εκστρατείας ECOMOBILITY για προτάσεις οικολογικής μετακίνησης της περιόδου 2017-18 ήταν της ομάδας του Γυμνασίου Γαβαλούς Αγρινίου και η εργασία που έλαβε από τον κ. Τσιρώνη το κορυφαίο Βραβείο της εκστρατείας FREE MOBILITY για την ανεμπόδιστη μετακίνηση, ήταν της ομάδας του EEEEKΒόλου.

 

Οι Ομάδα των μαθητριών του Γυμνασίου Γαβαλούς η καθηγήτριά τους και οι εκπαιδευτικοί του ΕΕΕΕΚ Βόλου θα συμμετέχουν στην αποστολή του ECOCITY στις Βρυξέλλες, η οποία θα φιλοξενηθεί από τον Ευρωβουλευτή Μιλτιάδη Κύρκο και θα επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  και ευρωπαϊκά δίκτυα NGOs.

 

Στη διάρκεια της Τελετής έγινε και η απονομή των Βραβείων Δημιουργικότητας για τις δύο Εκστρατείες στις πιο δημιουργικέςκαι με φαντασία εργασίες των ομάδων των μαθητών.

 

Για το Βραβείο καλύτερης Συνδιοργάνωσης των εκστρατειών διαγωνίσθηκαν 11 Δήμοι της χώρας, και το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στον Δήμο Κατερίνης, το δεύτερο στον Δήμο Μυκόνου και το τρίτο στον Δήμο Ελευσίνας.

Οι εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY 2017-18 διοργανώθηκαν από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Πλαστική σακούλα; Όχι ευχαριστώ! Συνέδριο για την πλαστική σακούλα στην Πάρο και την Αντίπαρο

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2017 – Σήμερα 1 στα 3 απορρίμματα στο βυθό των θαλασσών είναι λεπτές πλαστικές σακούλες, ενώ το 2050 θα υπάρχουν στις θάλασσες του πλανήτη περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Πόσο επιβαρύνουν αυτά τα δεδομένα τις ελληνικές νησιωτικές περιοχές; Με βάση αυτό το ερώτημα πραγματοποιήθηκε στην Πάρο συνέδριο με προσανατολισμό στη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Το συνέδριο είχε θέμα: «Καλές Πρακτικές στις νησιωτικές περιοχές: Ο σημαίνων ρόλος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην προστασία του περιβάλλοντος». Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ευαισθητοποίηση των κατοίκων της Πάρου και της Αντίπαρου απέναντι στον τρόπο που χρησιμοποιούν την πλαστική σακούλα στην καθημερινότητά τους.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου

Σε τροχιά μείωσης των αποβλήτων της η Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε τροχιά μείωσης των αποβλήτων της η Ελλάδα

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2017 – Με πολύ θέαμα αλλά και ενημέρωση ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Πρόληψης και Ανακύκλωσης που διοργάνωσαν, το διήμερο 19 και 20 Νοεμβρίου, ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και το Πράσινο Ταμείο, με τη συμμετοχή του Δήμου Κηφισιάς και των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης,  στην επιβλητική Βίλα Καζούλη, στην Κηφισιά.

Η αυλαία του φεστιβάλ άνοιξε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, με δύο θεατρικές παραστάσεις, ζωγραφική και κολάζ με απόβλητα εκσκαφών & κατεδαφίσεων για παιδιά, επίδειξη απορρυπασμένου οχήματος, προιόντων ανακύκλωσης από οχήματα όπως μπαταρίες, ελαστικά δάπεδα, λιπαντικά έλαια, επίδειξη κατασκευής τσάντας πολλαπλών χρήσεων από μπλούζα, μουσική παράσταση – τζαζ ανακύκλωσης. Την πρώτη ημέρα έλαβε χώρα και το 1ο repair café στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE REWEEE, κατά τη διάρκεια του οποίου έγιναν  δωρεάν επισκευές 43 ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών οικιακής χρήσης που έφεραν μαζί τους οι επισκέπτες  του φεστιβάλ.

Τη δεύτερη ημέρα, 20 Νοεμβρίου,  πραγματοποιήθηκε το 4ο Φόρουμ Διαβούλευσης για την Πρόληψη των Αποβλήτων, στο οποίο δόθηκαν απαντήσεις για τις ατραπούς στις οποίες κινείται η χώρα μας σχετικά με την πρόληψη δημιουργίας, μείωσης όγκου και επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχονται στα απόβλητα. Το Φόρουμ διεξήχθη με την υποστήριξη του έργου Life ReWee στο οποίο συμμετέχουν ως εταίροι ο ΕΟΑΝ, το Πράσινο Ταμείο, η Ανακύκλωση Συσκευών, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το ευρωπαϊκό δίκτυο RREUSE.

Την έναρξη του 4ου Φόρουμ έκανε ο Γ. Πρωτόπαπας, Διευθυντής του Πράσινου Ταμείου, και στη συνέχεια χαιρέτισαν οι κκ. Σ. Φάμελλος, Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γ. Καραμέρος, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Δ. Πολιτόπουλος, Πρόεδρος ΕΟΑΝ και Γ. Θωμάκος, Δήμαρχος Κηφισιάς. Ο Αν. Υπουργός ανέλυσε τις πολιτικές του Υπουργείου σχετικά με την Πρόληψη και τη Μείωση των αποβλήτων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων που κυρώθηκε με την 51373/4684/ 25−11−2015 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ενώ τόνισε τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο ΕΟΑΝ στην υλοποίηση του Σχεδίου και των πολιτικών Πρόληψης. Ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ ευχαρίστησε τον Αν. Υπουργό και την Πολιτεία για την εμπιστοσύνη και τις αρμοδιότητες που αποδίδουν στον ΕΟΑΝ και δεσμεύθηκε ότι θα σχεδιασθούν δράσεις για την Πρόληψη ξεκινώντας από τη μείωση της πλαστικής σακούλας, με την θέσπιση και αξιοποίηση του περιβαλλοντικού ανταποδοτικού τέλους από 1.1.2018.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών από στελέχη του ΕΟΑΝ, του Πράσινου Ταμείου, εκπροσώπων φορέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος της κυκλικής οικονομίας, καθώς και της πρόληψης ιδιαίτερα των πλαστικών, αποβλήτων τροφίμων και επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρικών συσκευών. Παρουσιάσθηκε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις (πλαστική σακούλα) και προβλήθηκαν πρωτοβουλίες από οικολογικές και κοινωνικές οργανώσεις, καθώς και  δράσεις που υλοποιούνται σε ευρωπαϊκά έργα. Έγινε ενημέρωση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ που σχετίζονται με το περιβάλλον και το κλίμα. Επίσης, αναφέρθηκαν διάφοροι ορθολογιστικοί τρόποι αξιοποίησης των υλικών και των περιβαλλοντικών πόρων με έμφαση στην καινοτομία και παρουσιάστηκαν συγκριτικά στοιχεία πάνω στον τομέα της μείωσης αποβλήτων, από διάφορες χώρες της ΕΕ. Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την επιτυχία των προγραμμάτων Πρόληψης και Μείωσης Αποβλήτων.

Το Φεστιβάλ Πρόληψης και Ανακύκλωσης πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων (EWWR), με τον ΕΟΑΝ να αναλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά τον ρόλο του Εθνικού Συντονιστή της ευρωπαϊκής αυτής πρωτοβουλίας. Στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα καταγράφηκε ρεκόρ δράσεων, οι οποίες έφτασαν τις 13.410 σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Εξ αυτών, υπό τον συντονισμό του ΕΟΑΝ, πραγματοποιούνται 46 δράσεις στην ελληνική επικράτεια, μεταξύ 18-26 Νοεμβρίου και υλοποιούνται  από Δήμους, Οργανισμούς, Σχολεία, Κοινωνικούς, Περιβαλλοντικούς φορείς και Ιδιώτες. Οι 30 από τις 46 δράσεις υλοποιούνται σε νησιωτικούς δήμους.

1ο Εθνικό Debate Περιβαλλοντικής Διαχείρισης – ENVIMAD 2017

Η COMBATT ήταν εκεί και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζει και προωθεί την Περιβαλλοντικά Ορθή Διαχείριση των Αποβλήτων Συσσωρευτών.

Δείτε το σχετικό video της εκδήλωσης http://www.greenangels.gr/e-book_video/

Δείτε το E-Book εδώ:   Ε-Βοοk ENVIMAD

Green Mission: Δυναμική περιβαλλοντική πρωτοβουλία της Sunlight Recycling για την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου-οξέως

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2016 – Η διοίκηση της Sunlight Recycling, μέλος του Ομίλου Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, παρουσίασε σήμερα την περιβαλλοντική πρωτοβουλία Green Mission, η οποία φιλοδοξεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τον επιχειρηματικό κόσμο σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως.  Το Green Mission συσπειρώνει γύρω του θεσμικούς φορείς  και υλοποιείται  με την υποστήριξη εταιρειών* που δραστηριοποιούνται στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα στη χώρα μας που καταπολεμά η πρωτοβουλία Green Mission είναι πολύ σοβαρό, καθώς μόνο το 50% των χρησιμοποιημένων μπαταριών μολύβδου συλλέγεται και ανακυκλώνεται, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη φτάνει το 95%. Παράλληλα δε, ένα μεγάλο ποσοστό της χρησιμοποιημένης μπαταρίας διακινείται προς ανακύκλωση με μη νόμιμο τρόπο, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην Ελληνική οικονομία, όσο και στο περιβάλλον της χώρας μας.

Στους στόχους της περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας Green Mission, που αποτελεί μία πρωτοβουλία της Sunlight Recycling, περιλαμβάνονται :

• η συμβολή στη βελτίωση των επιδόσεων της χώρας αναφορικά με τους δείκτες συλλογής των παλαιών μπαταριών μολύβδου-οξέως

• η ενημέρωση και η αφύπνιση του κοινού και των εταιρειών για τα οφέλη της τήρησης των ορθών διαδικασιών ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου – οξέως.

Οι δράσεις του προγράμματος έχουν ήδη ξεκινήσει και  είναι οι εξής: για την πρώτη διετία 2016-2017, η πρωτοβουλία του Green Mission στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση 14.000 Ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν ή/και διαχειρίζονται σημαντικές ποσότητες βιομηχανικών αποβλήτων. Ήδη, 30 μεγάλες επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους συμμετέχουν στο Green Mission.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε το www.greenmission.gr με βασική επιδίωξη να αποτελέσει μία αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης για τα προβλήματα που απασχολούν το χώρο της ανακύκλωσης των μπαταριών μολύβδου – οξέως.  Ιδιώτες και εταιρείες έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν συμβουλές σχετικά με την ορθή ανακύκλωση μπαταριών μολύβδου οξέως, πληροφορίες για τη νομοθεσία κλπ.

Διαβάστε περισσότερα

Δράσεις ΕΟΑΝ για Μείωση Πλαστικής Σακούλας

Δελτίο Τύπου
Επίσημη έναρξη πιλοτικού προγράμματος στην Τήνο, Δευτέρα 27-6

Την Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016 στην Τήνο θα γίνει η επίσημη έναρξη του πιλοτικού προγράμματος μείωσης πλαστικής σακούλας στο νησί, που σχεδιάζεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου.

Το 2008 οι πλαστικές σακούλες που παρήχθησαν στην Ευρώπη έφθασαν τους 3,4 εκατομ. τόνους. Ο μέσος ευρωπαίος πολίτης χρησιμοποίησε περίπου 200 πλαστικές σακούλες το 2010. Οι σακούλες αυτές, απορρίπτονται τελικά σε χώρους τελικής διάθεσης όταν δεν παρασύρονται, ή διαφορετικά καταλήγουν σε ευαίσθητα οικοσυστήματα. Στη Μεσόγειο και μόνο, επιπλέουν σήμερα περί τα 250 δισ. πλαστικά σωματίδια συνολικού βάρους 500 τόνων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την νέα Οδηγία 2015/720 που εξέδωσε, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενδυνάμωση των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, επέλεξε τη μείωση της κατανάλωσης λεπτής πλαστικής σακούλας (
• είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν, ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025
• είτε, εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι, από τα τέλη του 2018, αυτές οι σακούλες θα δίδονται στους αγοραστές με οικονομικό αντίτιμο

Μειώνοντας τη χρήση πλαστικής σακούλας, πετυχαίνουμε σημαντικά οφέλη για την προστασία του θαλάσσιου και φυσικού περιβάλλοντος, αφού οι πλαστικές σακούλες βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα πουλιά (ασφυξία και πνιγμός λόγω παγίδευσης μέσα σε σακούλες ή κατάποσης, εστίες ρύπανσης και συσσώρευσης επιπρόσθετων οργανικών ρύπων που καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα), ενώ απαιτούνται δεκάδες έως εκατοντάδες χρόνια ώστε να διασπαστούν σε μικροπλαστικά και να συνεχίσουν την επικίνδυνη πορεία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη λήψη μέτρων σχετικά με την οξο-διασπώμενη πλαστική σακούλα, και αναμένεται η έκδοση προδιαγραφών για τη χρήση κομποστοποιήσιμων πλαστικών σακουλών, ως ενδεχόμενη εναλλακτική επιλογή και για συγκεκριμένες χρήσεις.

Διαβάστε περισσότερα