Η Combatt βάζει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε πρώτο πλάνο

Δράση καθαρισμού της Παραλίας του Μύρτου

Την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, υποστηρίξαμε & συμμετείχαμε στον εμβληματικό καθαρισμό της παραλίας του Μύρτου ο οποίος διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Περισσότεροι από 150 εθελοντές από την Αθήνα και την Κεφαλονιά συμμετείχαν στη δράση καθαρισμού, μεταφέροντας έτσι ένα ηχηρό μήνυμα γύρω από την πρόληψη και τη διαχείριση των απορριμμάτων στις παραλίες ενώ πάνω από 300 κιλά υλικών και αντικειμένων συλλέχθηκαν από το βυθό και την ακτή.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τα απορρίμματα στην ακτογραμμή και την παράκτια ζώνη, και κατ’ επέκταση ο εθελοντικός καθαρισμός κάποιων από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες, που έχουν επιλεχθεί, λαμβάνοντας υπόψη και την επισκεψιμότητά τους.

Η παραλία του Μύρτου, μία από τις ωραιότερες παραλίες της Ευρώπης, επιλέχθηκε λόγω της φυσικής ομορφιάς της και του μεγάλου αντίκτυπου που μπορεί να επιτύχει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά της υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της συνεχούς φροντίδας και καθαρισμού της. Με αυτό τον τρόπο στείλαμε το μήνυμα της ενεργούς συμμετοχής στην προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού έγινε ποιοτική και ποσοτική καταγραφή των ανακτημένων υλικών από εθελοντές και εκτός των συνηθισμένων που συλλέγονται στις παραλίες, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή και στη συλλογή συγκεκριμένων ή/και επικίνδυνων για τα θαλάσσια οικοσυστήματα υλικών, όπως αποτσίγαρα, μικροπλαστικά και ογκώδη αντικείμενα.

Επιπλέον αξιοποιήθηκε ομάδα έμπειρων δυτών για τον καθαρισμό του βυθού, που είναι τουλάχιστον ορατός από τους κολυμβητές του Μύρτου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συλλογή χρησιμοποιημένων ελαστικών, υπολειμμάτων από αλιευτικό εξοπλισμό και πλαστικών συσκευασιών. Επιπλέον, για όλα τα απορρίμματα έγινε διαχωρισμός των υλικών σε δύο ρεύματα και τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέχθηκαν ζυγίστηκαν και οδηγήθηκαν στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών της Πάτρας.

Η εκτίμηση της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης για την ποιότητα του Μύρτου είναι:

  • Είναι μία εξαιρετική και πολύ καθαρή παραλία
  • Οι ποσότητες υλικών που συλλέχθηκαν στην παραλία ήταν τυπικές για καθαρές παραλίες και μικρές σε σχέση με το μέγεθος της παραλίας
  • Η ποιότητα του βυθού κοντά στην ακτή ήταν πολύ καλή.
  • Οι ποσότητες των υλικών που συλλέχθηκαν στο βυθό κοντά στην ακτογραμμή της παραλίας ήταν μικρές και εκτιμάται ότι οφείλεται στο πολύ επικλινές του βυθού κοντά στην ακτή. Τα πιθανά υλικά που μπορεί να προέρχονται από πολλές πηγές παρασύρονται αμέσως σε πολύ μεγάλα βάθη και δεν παραμένουν κοντά στην ακτή.

Ποσοτικά αποτελέσματα από τον καθαρισμό στο Μύρτο

α/αΚατηγορίες υλικώνΒάρος (kg)Αρ. αντικ. σακ.ΔιαχείρισηΠροέλευση

1

Ελαστικό γεμάτο με τσιμέντο

75,0

1

Δ

Παραλία

2

Ιστία μεταλλικά από σκάφη

80,0

2

Α

Βυθός

3

Σκοινιά

40,0

2

Δ

Βυθός

4

Καδένα αλιευτικού

25,0

1

Α

Βυθός

5

Σίδερα

12,0

2

Α

Βυθός

6

Καφάσια

8,0

4

Α

Παραλία

7

Μπάλα μπάσκετ

2,0

1

Α

Παραλία

8

Ανακυκλώσιμα υλικά σε σακούλες

62,5

25

Α

Παραλία

9

Σκουπίδια σε σακούλες

1,0

2

Δ

Παραλία

Σύνολο βάρους που συλλέχθηκε

305,5

40

Βάρος (kg)

Ποσοστό (%)

Σύνολο διάθεσης σε ΧΥΤΑ

118,0

39%

Σύνολο ανακύκλωσης

162,5

53%


Ακόμα, κατά τη διάρκεια του καθαρισμού πραγματοποιήθηκε κάθοδος στο Μύρτο από αέρια ομάδα παραπέντε με μηνύματα ευαισθητοποίησης.

5ος Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος

Παράλληλα, την ίδια ημέρα συμμετείχαμε & υποστηρίξαμε την εορταστική εκδήλωση του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης στο πάρκο «Καλογήρου» στο Ωραιόκαστρο.

Στόχος της εκδήλωσης  ήταν με βιωματικό και παιγνιώδη τρόπο, τα παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι να γίνουν κοινωνοί των παγκόσμιων οικολογικών μηνυμάτων και αποκτώντας συνείδηση και γνώση να διαχειριστούν και να υπερασπιστούν καλύτερα το μέλλον του πλανήτη μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν περιβαλλοντικά παιχνίδια, εργαστήρια κατασκευών με ανακυκλώσιμα υλικά, εργαστήρια ζωγραφικής με θέμα το περιβάλλον, face painting, αντιπροσωπευτικές παιδικές χορευτικές ομάδες, περιβαλλοντικές ομάδες σχολείων, ανοικτές συζητήσεις – παρουσιάσεις θεμάτων ανακύκλωσης  και άλλες πολυποίκιλες δράσεις.